Skip to main content

Lär om ljus

LUMEN - ljusets styrka

Ljusflöde mäts i lumen (lm) och anger hur starkt ljuskällan lyser.

Rekommendationer för LED-strip:
Dekorbelysning: 300-500 lm/m
Underskåpsbelysning: 500-1000 lm/m
Butiksdisplayer: 500-1000 lm/m
Allmänbelysning: 900-1300 lm/m
Kontorsbelysning: 1300-3000 lm/m

KELVIN - färgtemperatur

Färgtemperatur mäts i kelvingrader (K) och anger hur varmt ljuset upplevs. Ju högre kelvingrader ju kallare upplevs ljuset. Ett kallare ljus har även ett högre ljusflöde jämfört med likvärdig ljuskälla med varmare färgtemperatur.

 

CRI - färgåtergivning

Färgåtergivning mäts i CRI (color rendering index) och anger hur bra ljuskällan återger färger. I de allra flesta fall räcker det med CRI >80. När det ställs högra krav på färgåtergivning, t ex vid exponering av konst, grönsaker och kött, rekommenderar vi att använda ljuskällor med CRI >90.

VOLT

Spänningen anges i volt (V) och anger vilken drivspänning man ska mata ljuskällan med.

WATT

Effekten av en ljuskälla eller ett drivdon mäts i watt (W) och anger hur mycket en ljuskälla förbrukar eller hur mycket ett drivdon klarar att driva. Drivdonets effekt måste vara högre än ljuskällans och vi rekommenderar att man inte belastar drivdonet till 100%.

AMPERE

Ström mäts i ampere (A) och anger förbrukningen i ampere. För att räkna fram effekten eller förbrukningen i watt för en ljuskälla eller ett drivdon använder man nedan formel. P= Effekt (W), U= Spänning (V), I= Ström (A)

Exempel:
Vet man att drivspänningen är 12V och att den förbrukar 24W kan man räkna fram hur många ampere den förbrukar enligt exempel 1 nedan. Om man istället känner till drivspänning (V) och ström (A) kan man räkna fram effekten enligt exempel 2 nedan.

IP-KLASSERAgolux marknadsför ett brett sortiment av belysning och närbesläktade produkter. Vi har lång erfarenhet och är inriktade på att utveckla, designa och leverera olika former av kundanpassad belysning till tillverkande företag. Agolux är er samarbetspartner när det gäller helt eller delvis applikationsanpassade belysningslösningar.

Postadress: Box 6, 573 21 TRANÅS
Besöksadress: Dalagatan 4, 573 42 TRANÅS
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
075-242 45 50

Öppet kl. 07:00 – 17:00
Lunchstängt kl.12.00-13.00